Deze oefening vraagt het volgende:

 • Beheersing van jezelf. Hoe kan jij immers beheersing van je hond verwachten als jij zelf niet over deze vaardigheid beschikt?
 • Een juiste timing.
 • De juiste stap in je training. 

Tijdens de oefening praat je niet tegen je hond. Je handelingen in deze oefeningen zijn voldoende en spreken voor zich. Je zegt dus ook geen 'goed zo'. Dit voorkomt dat je hond beïnvloed wordt door emotie of volume in je stem. Bovendien houd je op deze manier de rust in de oefening. Als het een keer mis gaat en je hond in één van de stappen het lekkers toch pakt, dan moet je je verlies nemen. Zeg geen 'nee' of 'foei'. Het is belangrijk dat je op dat moment helemaal niets zegt. Je hond moet niet stoppen met het gedrag omdat hij een conflict met jou wilt vermijden, maar hij moet (zonder stress!) leren welk gedrag hem iets leuks of lekkers oplevert. Hierdoor zullen zijn houding en gedrag ontspannen blijven. Hij durft initiatieven te nemen en zal het leuk vinden om te leren. 

Doel van de oefening

Je hond houdt controle over zijn impulsen. En leert dat hij niet zomaar alles van de grond mag eten. Je hond leert dat als je niets zegt er van af te blijven en dat hij iets mag pakken als jij daar toestemming voor geeft. Bij deze oefening gebruik je geen oefeningen als ‘zit’ of ‘wacht’ ed. Dit is namelijk opgelegde controle en dat heeft niet zoveel met zelfbeheersing te maken. Want je wil je hond leren ook van iets af te blijven als je niet in de buurt bent

Nut in de dagelijkse praktijk

Met deze oefening leert je hond (als je in de buurt bent) om oogcontact met jou te maken als hij iets graag wil. En hij leert dat beheerst gedrag hem juist iets lekkers of iets leuks oplevert. Bijvoorbeeld: je bent aan het koken en er valt iets lekkers van het aanrecht. Als je hond deze oefening volledig beheerst zal hij dit niet zomaar pakken en eerst oogcontact zoeken met jou. Als beloning daarvoor geef je hem uiteraard iets (anders!) lekkers. De oefening is ook te gebruiken tijdens vachtverzorging of bij het knippen van de nagels. De hond focust zich op het snoepje tijdens het knippen van een nagel of een streek van de borstel.

De oefening in stappen

 1. Doe een paar brokjes in je hand.
 2. Maak een vuist en houd deze op neushoogte van de hond tussen je hond en jou in. 
 3. Zolang je hond onbeheerst gedrag vertoont, blijft je hand gesloten. Onder onbeheerst gedrag verstaan we: snuffelen, knabbelen, krabben of een poot geven.
 4. Corrigeer je hond niet door bijvoorbeeld 'nee' te zeggen bij dit onbeheerst gedrag. Je wilt namelijk niet dat je hond het gewenste gedrag vertoont vanuit conflictvermijding. wilt wel dat je hond zelf een keuze maakt. Bij gewenst gedrag krijgt je hond dat wat hij wilt. 
 5. Op het moment dat je hond beheerst gedrag vertoont, gaat je hand met lekkers open. 
 6. Als je hond hierop als reactie weer onbeheerst gedrag vertoont bijvoorbeeld voorover leunt, of aan je hand likt, heeft dat bepaalde consequenties namelijk dat je je hand weer sluit. Doet hij dit niet, dan blijft je hand open. 
 7. Als je hond beheerst gedrag blijft vertonen, geeft je met je vrije hand iets lekkers uit je voerhand.
 8. Zolang je hond beheerst gedrag vertoont, blijft je voerhand open en geef je een voor een iets lekkers uit je voorraadhand. 
 9. Bij deze oefening wordt niet gesproken, je geeft ook geen stembeloning tussendoor. Dit is om te voorkomen dat als je hond toch onbeheerst reageert je de neiging hebt daar verbaal op te reageren. En ook dat heeft niets met zelfbeheersing te maken.
 10. Gaat dit goed? Dan verwissel je de snoepjes op je hand van plek. Als het goed is wacht je hond rustig tot het lekkers wordt aangegeven. Je hond leert ook in deze stap dat zelfbeheersing hem het meeste oplevert.